Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?
RSSRSS Forum Polskie | RSSRSS International Forum | November 21, 2009, 04:27:11 am *

Login with username, password and session length
Home Help Search Login Register News & Community

Author Topic: Prace nad grą Wiedźmin: Powrót Białego Wilka wstrzymane  (Read 22790 times)
« previous next »

Good News Coordinator
CD Projekt RED
1st Vyvern Killed

Game Owner

The Witcher Global Ambassador

on May 06, 2009, 12:36:20 pm
CD Projekt RED informuje, że po kolejnej ewaluacji projektu Wiedźmin: Powrót Białego Wilka przez osoby odpowiedzialne za stronę technologiczną projektu, prace nad konsolowym Wiedźminem zostają czasowo wstrzymane. Związane jest to z ryzykiem niedotrzymanie wysokich norm jakościowych narzuconych przez CD Projekt RED. Wraz ze wstrzymaniem prac rozpoczęliśmy poszukiwania możliwych rozwiązań.

Na temat zaistniałej sytuacji wypowiedział się Adam Kiciński, szef  CD Projekt RED:
 „Decyzja o wstrzymaniu prac nad RoTWW była jedną z najtrudniejszych w historii naszej firmy. Włożyliśmy w ten projekt wiele serca, ogromną ilość energii i pieniędzy. Dzięki temu prace były już całkiem zaawansowane. Jednak akceptacja kolejnych milestonów była coraz bardziej problematyczna. Zagrożona była nie tylko data premiery, ale co jest dla nas absolutnie nieakceptowalne jakość produkcji. Zakładamy, że każda kolejna gra z logo CD Projekt RED będzie znacząco lepsza od poprzednich produkcji. W przypadku RoTWW ostatnie efekty prac nie szły w zakładanym przez nas kierunku. Obecnie poszukujemy innych możliwych scenariuszy rozwoju tego projektu. Zrobimy wszystko aby nie zawieść naszych fanów i nie zmarnować włożonej pracy, jednak musimy pamiętać, że jakość naszych gier jest dla nas absolutnym priorytetem.”

Pełną parą idą prace nad głównym projekt CD Projekt RED nad którym warszawski zespół pracuje od czasu premiery Wiedźmina. Informacje na temat tego projektu pozostaną jednak wciąż nieujawnione.  Więcej informacji z CD Projekt RED zostanie ujawnionych w ciągu najbliższych miesięcy.

« Last Edit: May 06, 2009, 07:14:57 pm by Keth » Logged

Paweł Majak,PR & Community Manager

but in true Internet fashion, the surprise was beaten to the surprise by the surprise which was originally going to be the surprise, surprising us before the surprise could become surprise we were supposed to be surprised by.
CD Projekt RED Team

SpeakerHerald

1st Earned Money

Game Owner

Reply #1 on May 06, 2009, 12:39:23 pm
Dzięki za oficjalnego newsa  Beer. Jeżeli pracujecie nad innym projektem od 2007 roku, to musi być już w bardzo zaawansowanej formie.

1st Blood

Game Owner

Reply #2 on May 06, 2009, 12:41:04 pm
No i git, oby kiedyś można było zagrać w jakiegoś Wiedźmina na konsolach.

daremni

SpeakerArtist

1st Earned Money

Game Owner

parapsychogenerator z rozbabraną brodą ~®~

Reply #3 on May 06, 2009, 01:03:43 pm
W związku z tym, że temat poprzedni został zamknięty, to pozwolę sobie treść posta zamieścić w tym miejscu...
[Wcześniejsze posty]
Quote from: Sylvin
Wydaje mi się, że raczej REDzi dobrze wiedzą co robią. Wyobraźcie sobie taką sytuację, w której tuż po wyjściu całego zajścia pojawia się tutaj, na stronie głównej news, który przedstawia stanowisko ekipy CDPR. Co się dzieje w takiej sytuacji? Gorączka, która tu panowała przy pierwszych informacjach sięgnęła by zenitu i w tym całym piecyku nie wiem czy jakikolwiek zawór bezpieczeństwa dałby radę. Nagle pojawiło by się tysiąc pytań do PanaKarola, bądź też Eriasha, wszelki brak konkretnej odpowiedzi byłby traktowany jako brak szacunku do gracza, a CDPR w chwili obecnej nie może przecież odpowiedzieć na wszystkie pytania. Po pierwsze dla tego, że wymagane jest w tym celu wspólne stanowisko z Atari, po drugie temat PBW nie jest jeszcze zamknięty i firma nie może sobie pozwolić na przedstawianie spraw, które nie są jeszcze na 100% pewne. Każda firma na miejscu CDPR musiała by postąpić w taki sposób. W momencie gdy cała sytuacja troszkę ostygnie i CDPR będzie mogło operować konkretami na pewno pojawi się news.

pieprzysz od rzeczy. takie studio jak CDPR nie powinno sobie pozwalać na jakiekolwiek niejasności a brak newsa/komentarza na własnej stronie, która działa jak gdyby nigdy nic, właśnie takie niejasności powoduje.

A Socchi też trochę przesadza, choć przyznałbym mu rację:)

Wcale nie twierdzę, że Sochi w swym nieco przesadzonym poście nie uchwycił czegoś całkiem trafnego.
Quote from: Sochi
nie, po prostu zastosowano starą taktykę - burzę przeczekamy i za dwa tygodnie wydamy małą dwuzdaniową notkę, najlepiej gdzieś na forum versusa, czcionką trójką
Nie dziwi mnie jednak obecne działanie redów. To że zepchnęli nas na drugi plan ma swoje uzasadnienie i możesz to oceniać jak chcesz, ale uważam to za dobre posuniecie (na chwilę obecną). Jeśli miałbym napisać co było złe, to należy tu wskazać moment pierwszych plotek. CDPR pozwoliło sobie na wypuszczenie przez WSG informacji, która tak na prawdę narobiła więcej zła. Być może "fachowcy" z WSG stwierdzili, że taka informacja pokaże ich w lepszym świetle, to się jednak sprawdziło na krótką metę, bo w chwili obecnej siedzą cicho i nie mają nic do powiedzenia. Tak to można ocenić po tych kilku dniach od początku tej całej afery.
Tak jak napisałem wcześniej - CDPR popełniło błąd w momencie kiedy zaczęły pojawiać się informacje o kasacji projektu. W tym właśnie czasie powinna pojawić się krótka informacja na oficjalnej stronie, typu: "Z przykrością informujemy was, że prace nad PBW zostały wstrzymane z przyczyn od nas niezależnych. Aktualnie pracujemy nad tym, aby działania nad wiedźminem na konsole trwały nadal. W ciągu najbliższych dni pojawią się następne informacje. Zostańcie z nami" (czyli mniej więcej tak jak wygląda dzisiejszy news), i gotowe, CDPR zyskuje czas na zdementowanie pogłosek. Oczywiście pojawiły by się te same posty forumowiczów, ale było by to już wszystko w nieco innym tonie. W kolejnym wywiadzie Michał Kiciński, (do którego link podał Dazz007 [ http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,43736;core.html ]) mówi, że oświadczenie było przygotowywane, jednak właśnie w wyniku informacji prasowej WSG musiało zmienić swoje działanie i teraz mamy to co mamy.
Mam nadzieję, że CDPR wyniesie po tej aferze więcej nauk. Być może powinni szukać lepszych firm do współpracy, ale już na pewno powinni się lepiej zabezpieczać na takie ewentualności, na przykład o dodatkowe zapisy w kontraktach. I przede wszystkim powinni popracować nad sposobem informowania nas w sytuacjach kryzysowych, bo to jest już kolejny przypadek. Wcześniej można było to zobaczyć przy okazji przejścia Michała Madeja do Techlandu. Na forum powstał szum i nieciekawa atmosfera, a kiedy Michał odezwał się, to sam muszę przyznać, że źle to odebrałem. Gdyby informacja o tym zdarzeniu pojawiła się wcześniej w oparciu o kilka ciepłych słów ze strony CDPR i pana Michhała Madeja, było by znacznie lepiej.
W chwili obecnej myślę, że wszelkie rozczulanie się nad tą sprawą z naszej strony nie ma większego sensu. Niech CD Projekt wyniesie konkretne nauki i robi to co robić powinno.
Osobiście liczę na to co szykują wraz z Metropolisem i chciałbym aby im się to udało, bo z tego co już wiadomo, to zapowiada się niezły FPS, mocno w moich klimatach. Oczywiście mam również nadzieję, że Redzi pokażą klasę i po tym całym felernym zajściu wyjdą na swoje. Co tu wiele mówić - po prostu chciałbym zagrać w nowego Wiedźmina Smiley.
« Last Edit: May 06, 2009, 01:07:26 pm by Sylvin » Logged

SpeakerHero

1st Vyvern Killed

Game Owner

Prawdziwy mężczyzna nie je miodu on żuje pszczoły!

Reply #4 on May 06, 2009, 01:13:57 pm
Obowiazek wypelniony.
Jak zwykle lepiej pozno niz wcale.

Jam cześcią tej siły, która wiecznie zła pragnąc ciągle czyni dobro...

LibrarianArtist

1st Kikimore Killed

Game Owner

Edycja Kolekcjonerska nr 1460

Reply #5 on May 06, 2009, 01:18:38 pm
Szkoda projektu bo zapowiadał się ciekawie. Może jeszcze uda się z innym studiem.
A do lipca powinniśmy się dowiedzieć czegoś, czego jeszcze oficjalnie nie wiemy Smiley

1st Blood

Reply #6 on May 06, 2009, 01:21:33 pm
No właśnie, news już jest i teraz wszystko powinno powrócić do normalności (tzn. nie będzie już takiej wielkiej burzy na forum) teraz wystarczy poczekać dwa miechy na coś oficjalnego i zobzczymy cz PBW będzie czy też nie.

1st Kikimore Killed

Game Owner

Reply #7 on May 06, 2009, 01:28:03 pm
Naprawdę szkoda że projekt konsolowy zostaje zawieszony ale mam nadzieje że i tak zostanie kiedyś wydany. Teraz pozostaje nam czekać te 2 miesiące na jakiegoś szokującego newsa ale może w międzyczasie sprawa z Rotww ewoluuje.

EditorSpeakerLibrarian

1st Vyvern Killed

Game Owner

Madridista

Reply #8 on May 06, 2009, 02:12:18 pm
no i pasi - teraz wszystko jasne

ale ale - po przeczytaniu tego newsa odniosłem wrażenie (a powiedziałbym iż posiadłem umiejętność czytania ze zrozumieniem), że problemem nie jest forsa i kryzys, ale jakość materiałów dostarczanych do CDPR przez WSG, które miały być wykorzystane w grze.

tak jest prawda czy to mydlenie oczu?

Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Iustitias vestras iudicabo
Moderator
1st Striga killed

Game Owner

素敵だね

Reply #9 on May 06, 2009, 02:19:16 pm
Przecież od początku było mówione, że wstrzymanie ROTWW jest spowodowane postawą WSG.

知彼知己 百戰不殆 不知彼而知己 一勝一負 不知彼 不知己 每戰必殆

Piszę poprawnie po polsku.

CD Projekt RED Team

EditorSpeakerLibrarian

1st Vyvern Killed

Game Owner

Madridista

Reply #10 on May 06, 2009, 02:29:11 pm
ja nie pytam co było mówione od początku, Keth

zwalanie na 'niską jakość materiałów', jest, primo - bardzo wygodne, secundo - daje bardzo fajny przekaz podprogowy (chcemy zapewnić naszym klientom NAJWYŻSZĄ jakość produktów (...) mierzymy NAJWYŻEJ i tak dalej)

więc jestem ciekaw ile z tego jest prawdą a ile PRowym pieprzeniem które ma nas osłonić przed rzeczywistym obrazem projektu (z którym, jak widać, kiepsko. przynajmniej an ten moment)
« Last Edit: May 06, 2009, 02:37:20 pm by Socchi » Logged

Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

1st Witcher Trial

Game Owner

:PP

Reply #11 on May 06, 2009, 02:34:24 pm
Cóż, niczego nowego się nie dowiedziałem. Czyli na tym wszystkim zyskała tylko Polygamia, która ogłosiła FAKTY dwa tygodnie wcześniej niż Redzi. I w zasadzie już w zarodku powiedział więcej, niż "ujawniono" tu.

K*rwa mac sk**wysyny zaj*bane ch*je w d*pe pier*lone - powiedzial stary marynarz po czym zaklal szpetnie...

1st Kikimore Killed

Game Owner

Reply #12 on May 06, 2009, 02:43:59 pm
Szkoda, ze dopiero teraz. Ale lepiej później niż w cale. Dużo się z tego newsa nie dowiedziałem. (bo już to wiedziałem), ale mimo to dziękuje, że w końcu się ujawnił.

Piszę poprawnie po polsku.

Young Witcher

Game Owner

Reply #13 on May 06, 2009, 02:58:55 pm
no i pasi - teraz wszystko jasne

ale ale - po przeczytaniu tego newsa odniosłem wrażenie (a powiedziałbym iż posiadłem umiejętność czytania ze zrozumieniem), że problemem nie jest forsa i kryzys, ale jakość materiałów dostarczanych do CDPR przez WSG, które miały być wykorzystane w grze.

tak jest prawda czy to mydlenie oczu?
Jeszcze był taki wariant,że Francuzom się nie chciało pracować dlatego,że CDP wypłaty opózniało.

No tym razem ja wam jeszcze daruję Redzi.Możliwe ,że brak newsa to niefortunny zbieg okoliczności,ale można było napisać newsa tak jak pisze Sylvin.Ale mam nadzieję ,że za te dwa miechy ujawnicie Wieśka 2

by Jimp

GuideSpeaker

1st Earned Money

Game Owner

Dr Zoidberg

Reply #14 on May 06, 2009, 03:20:04 pm
No i stało się, oficjalny news się pojawił.... Szkoda, że prace nad Powrotem Białego Wilka zostały wstrzymane. Mam nadzieję, że uda się je szybko wznowić Wink.
Przynajmniej dla osłody podano nam, że jest jeszcze jakiś projekt, nad którym REDzi pracują od 2007 r. Hmmmm co to może być? Wink
« Last Edit: May 06, 2009, 03:22:27 pm by Faramir_pl » Logged

Jump to: