W związku z tym, że temat poprzedni został zamknięty, to pozwolę sobie treść posta zamieścić w tym miejscu...
[Wcześniejsze posty]
Wydaje mi się, że raczej REDzi dobrze wiedzą co robią. Wyobraźcie sobie taką sytuację, w której tuż po wyjściu całego zajścia pojawia się tutaj, na stronie głównej news, który przedstawia stanowisko ekipy CDPR. Co się dzieje w takiej sytuacji? Gorączka, która tu panowała przy pierwszych informacjach sięgnęła by zenitu i w tym całym piecyku nie wiem czy jakikolwiek zawór bezpieczeństwa dałby radę. Nagle pojawiło by się tysiąc pytań do PanaKarola, bądź też Eriasha, wszelki brak konkretnej odpowiedzi byłby traktowany jako brak szacunku do gracza, a CDPR w chwili obecnej nie może przecież odpowiedzieć na wszystkie pytania. Po pierwsze dla tego, że wymagane jest w tym celu wspólne stanowisko z Atari, po drugie temat PBW nie jest jeszcze zamknięty i firma nie może sobie pozwolić na przedstawianie spraw, które nie są jeszcze na 100% pewne. Każda firma na miejscu CDPR musiała by postąpić w taki sposób. W momencie gdy cała sytuacja troszkę ostygnie i CDPR będzie mogło operować konkretami na pewno pojawi się news.
pieprzysz od rzeczy. takie studio jak CDPR nie powinno sobie pozwalać na jakiekolwiek niejasności a brak newsa/komentarza na własnej stronie, która działa jak gdyby nigdy nic, właśnie takie niejasności powoduje.
A Socchi też trochę przesadza, choć przyznałbym mu rację:)
Wcale nie twierdzę, że Sochi w swym nieco przesadzonym poście nie uchwycił czegoś całkiem trafnego.
nie, po prostu zastosowano starą taktykę - burzę przeczekamy i za dwa tygodnie wydamy małą dwuzdaniową notkę, najlepiej gdzieś na forum versusa, czcionką trójką
Nie dziwi mnie jednak obecne działanie redów. To że zepchnęli nas na drugi plan ma swoje uzasadnienie i możesz to oceniać jak chcesz, ale uważam to za dobre posuniecie (na chwilę obecną). Jeśli miałbym napisać co było złe, to należy tu wskazać moment pierwszych plotek. CDPR pozwoliło sobie na wypuszczenie przez WSG informacji, która tak na prawdę narobiła więcej zła. Być może "fachowcy" z WSG stwierdzili, że taka informacja pokaże ich w lepszym świetle, to się jednak sprawdziło na krótką metę, bo w chwili obecnej siedzą cicho i nie mają nic do powiedzenia. Tak to można ocenić po tych kilku dniach od początku tej całej afery.
Tak jak napisałem wcześniej - CDPR popełniło błąd w momencie kiedy zaczęły pojawiać się informacje o kasacji projektu. W tym właśnie czasie powinna pojawić się krótka informacja na oficjalnej stronie, typu: "Z przykrością informujemy was, że prace nad PBW zostały wstrzymane z przyczyn od nas niezależnych. Aktualnie pracujemy nad tym, aby działania nad wiedźminem na konsole trwały nadal. W ciągu najbliższych dni pojawią się następne informacje. Zostańcie z nami" (czyli mniej więcej tak jak wygląda dzisiejszy news), i gotowe, CDPR zyskuje czas na zdementowanie pogłosek. Oczywiście pojawiły by się te same posty forumowiczów, ale było by to już wszystko w nieco innym tonie. W kolejnym wywiadzie Michał Kiciński, (do którego link podał Dazz007 [
http://gry.wp.pl/filtr;0,0;x;nowinki,10,43736;core.html ]) mówi, że oświadczenie było przygotowywane, jednak właśnie w wyniku informacji prasowej WSG musiało zmienić swoje działanie i teraz mamy to co mamy.
Mam nadzieję, że CDPR wyniesie po tej aferze więcej nauk. Być może powinni szukać lepszych firm do współpracy, ale już na pewno powinni się lepiej zabezpieczać na takie ewentualności, na przykład o dodatkowe zapisy w kontraktach. I przede wszystkim powinni popracować nad sposobem informowania nas w sytuacjach kryzysowych, bo to jest już kolejny przypadek. Wcześniej można było to zobaczyć przy okazji przejścia Michała Madeja do Techlandu. Na forum powstał szum i nieciekawa atmosfera, a kiedy Michał odezwał się, to sam muszę przyznać, że źle to odebrałem. Gdyby informacja o tym zdarzeniu pojawiła się wcześniej w oparciu o kilka ciepłych słów ze strony CDPR i pana Michhała Madeja, było by znacznie lepiej.
W chwili obecnej myślę, że wszelkie rozczulanie się nad tą sprawą z naszej strony nie ma większego sensu. Niech CD Projekt wyniesie konkretne nauki i robi to co robić powinno.
Osobiście liczę na to co szykują wraz z Metropolisem i chciałbym aby im się to udało, bo z tego co już wiadomo, to zapowiada się niezły FPS, mocno w moich klimatach. Oczywiście mam również nadzieję, że Redzi pokażą klasę i po tym całym felernym zajściu wyjdą na swoje. Co tu wiele mówić - po prostu chciałbym zagrać w nowego Wiedźmina

.